Zpět na blog

Jak na správnou kombinaci tepelného čerpadla s fotovoltaikou?

2024-01-10
Jiří Šizling

Je spojení tepelného čerpadla s fotovoltaickou elektrárnou a baterií nejefektivnější možností? Ano, ale předpokládá to důležitou podmínku!

Kombinace dvou moderních a oblíbených obnovitelných zdrojů energie se jeví jako ideální řešení, a to skutečně je. Existuje však jedno klíčové „ale“. Efektivní využití energie můžete dosáhnout pouze tehdy, když spotřebu většiny energie realizujete přímo na místě instalace. A to není úplně snadný úkol. Když svítí slunce, často jsme v práci nebo venku a energie není potřebná.
notion image
Řešením tohoto dilematu může být inteligentní řídicí systém, který dokáže plánovat podle předpovědi počasí a řídit vytápění/chlazení do zásobníku energie. Zjednodušeně řečeno, systém přesouvá spotřebu z nočních hodin na denní dobu, kdy může být využito sluneční energie.
Jak se dají rozdělit elektrárny s ohledem na řízení?
  1. Samostatná elektrárna:
      • Historický přístup, který není efektivní.
      • Neintegrovaná elektrárna bez komunikace s domem.
      • Přebytečná energie často putuje zpět do sítě.
  1. Elektrárna s akumulací do teplé vody:
      • Běžný případ současných elektráren.
      • Přebytečná energie se využívá k ohřevu teplé vody.
      • Efektivita elektrárny se zvyšuje, ale část energie může být stále zbytečně odesílána do sítě.
  1. Elektrárna s řízením tepelného čerpadla:
      • Nejefektivnější spojení, ale málo zařízení to správně zvládá.
      • Řízení tepelného čerpadla podle solární elektrárny je výzvou.
      • Výrobci tepelných čerpadel často nepodporují solární elektrárny.
  1. Fotovoltaická elektrárna s baterií:
      • Řešení pro ukládání přebytečné energie.
      • Baterie umožňuje skladování solární energie pro pozdější použití.
      • Integrované řízení zajistí optimální využití energie i při nepřítomnosti slunečního svitu.
      • Snížení závislosti na distribuční síti a možnost využití baterie v případě výpadku elektrického proudu.
Systém s fotovoltaickou elektrárnou, baterií a řízením tepelného čerpadla může poskytnout komplexní  a energeticky efektivní řešení pro domácnost. Je však důležité, aby takový systém byl správně navržen a řízen, což mnoho tepelných čerpadel stále nedokáže optimálně zvládat. Správný řídicí systém může znamenat rozdíl mezi úsporou energie a zbytečným plýtváním.
V oblasti řízení tepelných čerpadel je třeba zdůraznit, že tato zařízení nejsou jednoduchá na řízení podle fotovoltaické elektrárny. Jejich účinnost a životnost závisí na optimálním řízení, zejména na minimalizaci počtu startů. Při nesprávném zacházení nebo nevhodném nastavení dochází k významnému zkrácení životnosti tepelného čerpadla. Z tohoto důvodu je klíčové vybrat systém s optimalizaci provozních parametrů, což může být pro mnohé uživatele náročné. Správně nastavené tepelné čerpadlo však představuje efektivní a ekologický způsob vytápění či chlazení domácnosti s vysokou energetickou účinností.
Celkově lze konstatovat, že při výběru integrovaného systému je klíčové hledat inteligentní aplikace, které jsou schopny efektivního řízení a zároveň jsou přívětivé pro uživatele. Ty by měly nabízet nejen jednoduché ovládání, ale také možnost integrace s dalšími spotřebiči v domácnosti. Takový systém, který se stává opravdovým pomocníkem v domácnosti, může spojit pohodlí s úsporami a zároveň minimalizovat zbytečné starosti o energetický management.
notion image