Zpět na blog

Dovolená s Infigy

2024-10-01
Jan Sedloň

Chytré řízení energie s Infigy: Jak efektivně využít energii během vaší dovolené

Odjezd na dovolenou je pro většinu z nás časem relaxace a odpočinku, ale co se mezitím děje s energií, kterou váš dům produkuje? Pokud vlastníte fotovoltaickou elektrárnu, je důležité se zamyslet nad tím, jak efektivně využít vyrobenou energii, když nejste doma. Zde přichází na řadu chytré řízení energie od společnosti Infigy.

Výzvy při správě energie během dovolené

V letních měsících, kdy slunce svítí intenzivně a fotovoltaika pracuje na plné obrátky, často dochází k přebytkům energie. Tyto přebytky mohou být prodány do sítě, ale současné podmínky na trhu mohou znamenat, že za "prodej" energie dokonce zaplatíte, což je nežádoucí scénář. Problémem je také to, že nemáte přímé spojení s vaší fotovoltaikou a nemůžete reagovat na změny v reálném čase.

Aktualizujte svůj domov do 21. století s Infigy

Řešení nabízí chytré řízení energie Infigy, které vám umožní mít přehled a kontrolu nad výrobou a spotřebou energie i během vaší nepřítomnosti. S Infigy můžete ušetřit až 40 % vyrobené energie a zároveň maximalizovat její využití.

Jak Infigy funguje?

V Infigy jsme vyvinuli pokročilý datový model, který přesně předpovídá výrobu vaší fotovoltaické elektrárny (FVE) a spotřebu domácnosti. Díky našemu řešení dochází k automatickému a efektivnímu plánování využití energie po celý den. Není třeba vymýšlet vlastní scénáře nebo dávat ručně pokyny komponentám. Přesné odhady umožní naplánovat den v několika scénářích a postupnou optimalizací dojde k dennímu plánu. Díky tomu lze dosahovat maximálních úspor.

Scénář využití energie s Infigy

Náš datový model kombinuje následující vstupy:
  • Cena spotového trhu: Aktuální ceny energie na trhu
  • Odhad venkovní teploty: Předpověď počasí
  • Odhad výroby FVE: Kolik energie vaše FVE vyrobí
  • Odhadovaná spotřeba: Očekávaná spotřeba vaší domácnosti
  • Aktuální stav zařízení: Stav a dostupnost vašich zařízení
  • Uživatelské nastavení: Vaše preferované teploty a další nastavení
Tyto vstupy nám umožňují vytvořit přesný plán na celý den. Díky němu víme, kdy a co nabíjet za nízké ceny na spotovém trhu a které komponenty napájet přímo z vaší FVE.
  1. Odjezd na dovolenou: Zamykáte dveře a odjíždíte s vybitou baterií a bez teplé vody. Infigy již připravuje plán na optimální využití nadcházející energie.
  1. První slunečný den: Ráno začíná slunce svítit a spotový trh nabízí výhodné podmínky. Infigy prodává přebytečnou energii a část akumuluje do baterií. Po ukončení prodeje jdou veškeré přebytky do akumulace a ohřevu vody.
  1. Druhý den a další dny: Baterie jsou nabité a bojler plný teplé vody. Infigy sleduje trh a prodává přebytky, pokud jsou podmínky výhodné. Energie se využívá k provozu energeticky náročných spotřebičů, jako je filtrace bazénu, klimatizace nebo tepelné čerpadlo.
 
Denní scénář s Infigy při záporné ceně na spotu:
Při použití zařízení Infigy je provoz elektrárny optimalizován s ohledem na cenu na spotovém trhu. Infigy v případě záporných cen automaticky omezí výrobu elektrárny na hodnotu aktuální spotřeby a zakáže přetok do distribuční sítě.
 
Optimalizace řízení s Infigy
Při použití zařízení Infigy je provoz elektrárny a akumulace optimalizován s ohledem na maximalizaci úspor a výnosů. Infigy strategicky řídí výrobu a akumulaci elektřiny, aby byla pokryta aktuální potřeba domácnosti a aby se přebytečná energie prodávala v době nejvyšších cen. Zařízení sleduje ceny elektřiny na spotovém trhu a přizpůsobuje nákup a prodej energie tak, aby se maximalizovaly zisky. Baterie se nabíjí v době nízkých cen, což zajišťuje efektivní využití dostupné kapacity a další úspory.​
Infigy dokáže na základě matematického modelu a strojového učení určit množství energie pro prodej a vybere ten nejvhodnější čas.

Výhody chytrého řízení Infigy

  • Optimalizace nákladů: Využití nízkých cen energie a maximalizace vlastní výroby z FVE.
  • Efektivní využití zdrojů: Přesné plánování spotřeby a výroby energie.
  • Přizpůsobení na míru: Individuální nastavení dle vašich preferencí a potřeb.
S Infigy máte vždy přehled o tom, jak se daří vašim technologiím a můžete kdykoliv zasáhnout a upravit priority řízení energie. To znamená, že i když jste na dovolené, vaše domácnost zůstává energeticky efektivní a připravena na různé scénáře.

Závěr

Chytré řízení energie od Infigy vám poskytne klid a jistotu, že vaše fotovoltaická elektrárna pracuje efektivně i v době vaší nepřítomnosti. Nechte Infigy, aby se postaralo o energetický management vašeho domova a vy se můžete plně soustředit na odpočinek a relaxaci na dovolené.